Personeel & mobiliteit 2024

Personeel & mobiliteit 2024

In deze krappe arbeidsmarkt met een veranderend personeelsbestand wordt in toenemende mate vormgegeven aan een adequaat mobiliteitsbeleid. Maar ook aanvullende verstrekkingen als secundaire arbeidsvoorwaarden om een aantrekkelijke werkgever te zijn en te blijven. Flexibelere werktijden, thuiswerken, vergoeding van sportabonnementen of overgang op een duurzamer (elektrisch) wagenpark voor het personeel zijn daar voorbeelden van. Wat wijzigt er in 2024 voor werknemer en werkgevers gelet op de plannen van het kabinet zoals gepresenteerd in het Belastingplan 2024?

Onbelaste vergoeding in de vrije ruimte

Werkgevers hebben de mogelijkheid om personeel onbelast voor de loonheffingen diverse zaken te vergoeden en verstrekken. Dit wordt ook wel de vrije ruimte genoemd. De vrije ruimte voor die vergoedingen is in 2023 3% van de loonsom tot € 400.000. Een bonus, kerstpakket, fietsenplan, personeelsfeest of sportabonnement kunnen in deze vrije ruimte worden ondergebracht. Uiteraard is het wel van belang om bij evenementen/bijeenkomsten van het bedrijf met personeel na te gaan in hoeverre er een zakelijk element aanwezig is. Een zakelijk element, denk aan een presentatie over de jaarcijfers, de toekomstplannen van de directie met het bedrijf of de aankondiging van de nieuwe pensioenregeling, maken het mogelijk een deel van de kosten van de activiteit als zakelijk aan te merken en te voorkomen dat de kosten ten laste van de vrije ruimte worden gebracht. Zo richting het einde van het jaar dus een mooi moment om na te gaan of de vrije ruimte al optimaal benut is. Ook een directeur-grootaandeelhouder die verloond wordt uit de holding kan binnen de vrije ruimte (onder bepaalde voorwaarden) onbelast een voordeel uit de BV halen.

De vrije ruimte wordt in 2024 versoberd. De vrije ruimte in de WKR wordt beperkt tot 1,92% tot een loonsom van € 400.000. Minder mogelijkheden dus in 2024 om het personeel of de directeur-grootaandeelhouder onbelast zaken te vergoeden of te verstrekken.

Mobiliteit

In lijn der verwachting wordt de onbelaste kilometervergoeding verhoogd van € 0,21 (2023) naar € 0,23 (2024) voor werknemers en directeur-grootaandeelhouders die met eigen vervoer woon-werkkilometers of zakelijke kilometers afleggen.

Stelt de werkgever een auto ter beschikking dan is de bijtelling op auto’s met een reguliere verbrandingsmotor in 2023: 22%. Voor volledig elektrische auto’s bedraagt de bijtelling in 2023 16% tot een cataloguswaarde van € 30.000 en 22% over het meerdere. Dit heeft het demissionaire kabinet in het Belastingplan 2024 niet gewijzigd. Wel is opgenomen dat de bijtelling voor elektrische auto’s in 2025 stijgt naar 17% tot een cataloguswaarde van € 30.000, boven dit bedrag blijft de bijtelling 22%. Vanaf 2026 is het plan dat ook elektrische auto’s volledig onder het bijtellingstarief van 22% komen te vallen. Gelet op de bijtelling lijkt het voordeel voor elektrische auto’s vanaf 2026 dus te vervallen.

Bijtelling elektrische auto's

Benieuwd wat de wijzigingen betekenen voor jouw situatie of toekomstplannen? Graag nemen we dit met je door in een persoonlijk gesprek.

Geschreven door Arjan van der Maas

Meer weten over dit onderwerp?

CONTACT

Stuur ons een bericht

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken? Laat dan een bericht achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact op.