OASE

SCENARIOPLANNING BIJ ONVERHOOPTE SITUATIES

Ondernemers OASE

Denk je wel eens na over jouw persoonlijke scenario’s? Vroeg of laat wordt iedere ondernemer geconfronteerd met situaties die impact kunnen hebben op de bedrijfscontinuïteit en/of zijn/haar privésituatie. 

Overlijden

"Wie is jouw opvolger en wie krijgt de onderneming in bezit?"

Arbeidsongeschikt

“Hoe sta je er financieel voor wanneer een dergelijke situatie zich voordoet?”

Stoppen met
werken

“Waar het oprichten van een bedrijf in een mum van tijd geregeld is, kan het beëindigen daarvan langer duren”

Echtscheiding

“Weet op welke voorwaarde je gehuwd bent en wat dit betekent voor de continuïteit van de onderneming.”
“Wie is jouw opvolger en wie krijgt de onderneming in bezit?”

Overlijden

Bij de start van de onderneming ben je nog niet bezig met wat er gebeurt wanneer je (plotseling) komt te overlijden. Wie is jouw opvolger en wie krijgt de onderneming in bezit? Wanneer er testamentair niks geregeld is, dan zijn de wettelijke bepalingen van het erfrecht van toepassing. De wet bepaalt wat er met (het eigendom) van de onderneming gebeurt. Maar is dit wel gewenst?

Hoe voorkom je dat je naasten in de financiële problemen komen? Hoe kun je ervoor zorgen dat de onderneming zo veel mogelijk belastingvrij overgedragen wordt? Wanneer je als ondernemer een testament opstelt, heb je zeggenschap in de bedrijfsopvolging van de onderneming.

“Hoe sta je er financieel voor wanneer een dergelijke situatie zich voordoet?”

Arbeidsongeschikt

Je raakt als ondernemer of zzp’er (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt. Help! Wat nu!? Heb je iemand aangewezen die kan waarnemen? Hoe sta je er financieel voor wanneer een dergelijke situatie zich voordoet?

Veel zelfstandigen zijn bereid het risico te nemen en zich niet te verzekeren wegens de hoge premies. Is dit wel verstandig? Wij kijken graag samen met jou of het noodzakelijk is om een (tijdelijke) AOV-verzekering af te sluiten.

“Waar het oprichten van een bedrijf in een mum van tijd geregeld is, kan het beëindigen daarvan een stuk langer duren”

Stoppen met werken

Waar het oprichten van een bedrijf in een mum van tijd geregeld is, kan het beëindigen daarvan een stuk langer duren. Zeker wanneer je niet alleen onderneemt. Heb je weleens nagedacht hoe de waarde van de onderneming bepaald dient te worden wanneer jij jouw aandeel wil overdragen aan je mede-ondernemer?

Ben je op de hoogte van de bedrijfsopvolgingsregeling? Dit is een fiscaal gunstige regeling voor het overdragen van de onderneming aan jouw kind(eren) of een ‘kroonprins(es)’? Maar let op! Hiervoor is een goede voorbereiding vereist. 

“op welke voorwaarde ben je gehuwd en wat betekent dit voor de continuïteit van de onderneming.”

Echtscheiding

Wanneer je in de onverhoopte situatie van scheiden terecht komt, heeft dit naast emotionele effecten ook een zakelijk effect. Het is belangrijk om te weten op welke voorwaarde je gehuwd bent en wat dit betekent voor de continuïteit van de onderneming. En had er niet al een keer een tussentijdse afrekening huwelijkse voorwaarden moeten worden gemaakt? Mocht het zo zijn dat de waarde van jouw onderneming deels toekomst aan jouw ex-partner, hoe verloopt dan de verdeling? Waar haal je het geld vandaan? Hoe met opgebouwde pensioenrechten?

Interesse?
Maak vrijblijvend een afspraak