Er gaan geluiden dat werkgevers al jaren te veel Aof-premie zouden betalen. Wij nemen in deze (potentiële) procedure geen stelling maar wij willen je wel graag informeren.
De Aof-premie is de premie voor het arbeidsongeschiktheidsfonds die werkgevers betalen aan de Belastingdienst. De Belastingdienst betaalt deze premie door aan het UWV die daarmee een aantal werknemersverzekeringen financiert (onder meer WAO- en ZW-uitkeringen). Er gaan geluiden dat werkgevers al jaren te veel Aof-premie betalen. Het argument daarbij is dat het arbeidsongeschiktheidsfonds gebaseerd zou zijn op een omslagstelsel: de premie wordt daarbij bepaald op basis van de verwachte uitgaven. De betaalde premie zou dus direct de uitkeringen moeten financieren en er zouden geen structurele overschotten in het fonds aanwezig mogen zijn. Geschat wordt dat het vermogen van het fonds eind 2025 € 40 miljard bedraagt. Dit structurele overschot zou het gevolg zijn van jarenlang te hoge Aof-premies.
Massaalbezwaar.nl stelt dat ruim 20% van de betaalde Aof-premie om voorgaande redenen onterecht is. Werkgevers die deze Aof-premie willen terugvragen, kunnen zich bij een door deze organisatie georganiseerde collectieve actie aansluiten. Houd er rekening mee dat hieraan kosten zijn verbonden.
Het UWV heeft inmiddels aangegeven dat er geen sprake is van een omslagstelsel, maar dat de Staat eind jaren negentig overgegaan is naar ‘integraal middelenbeheer’. Echter deskundigen twijfelen aan deze toelichting. Ook het Ministerie SZW stelt dat de reserves in het arbeidsfonds gebruikt mogen worden om andere gaten op te vullen.
Kortom: het is onzeker of massaalbezwaar.nl een punt heeft, maar het leek ons goed om je op deze kwestie te attenderen.