Sta jij weleens stil bij jouw persoonlijke OASE?

Denk je weleens na over jouw persoonlijke scenario’s? Vroeg of laat wordt iedere ondernemer geconfronteerd met situaties die impact hebben op de bedrijfscontinuïteit en/of zijn/haar privésituatie. Denk hierbij aan Overlijden, Arbeidsongeschiktheid, Stoppen met werken of een Echtscheiding. Vier zaken waar je vaak liever (nog) niet over nadenkt. Echter zien we in de praktijk nog te veel voorbeelden waar men achteraf denkt “had ik er maar alvast een moment bij stilgestaan”. We helpen je graag voorbereid te zijn op jouw OASE
Scenarioplanning bij onverhoopte situaties
Van Asselt zorgzeker heeft een kapstok ontwikkeld voor deze scenarioplanning. Overzichtelijk en concreet gepresenteerd op een aantal A4-tjes. We zoomen graag verder in op de OASE-onderdelen.
Overlijden
Bij de start van de onderneming ben je waarschijnlijk nog niet bezig met wat er gebeurt wanneer je (plotseling) komt te overlijden. Wie is jouw opvolger en wie krijgt de onderneming in bezit? Wanneer er testamentair niks geregeld is, dan zijn de wettelijke bepalingen van het erfrecht van toepassing. De wet bepaalt wat er met (het eigendom) van de onderneming gebeurt. Maar is dit wel gewenst?

Hoe kun je ervoor zorgen dat de onderneming zo veel mogelijk belastingvrij overgedragen wordt? Wanneer je als ondernemer een testament opstelt heb je zeggenschap in de bedrijfsopvolging van de onderneming.

Daarnaast wil je ook voorkomen dat je naasten in de financiële problemen komen als je komt te overlijden. En hoe kun je nu al voorsorteren op zo min mogelijk erfbelasting kijkend naar je totale vermogen? Dit zijn stellingen en vraagstukken die onder andere worden behandeld.
Arbeidsongeschiktheid
Je raakt als ondernemer of zzp’er (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt. Help! Wat nu? Heb je iemand aangewezen die kan waarnemen? Hoe sta je er financieel voor wanneer een dergelijke situatie zich voordoet?

Veel zelfstandigen zijn bereid het risico te nemen en zich niet te verzekeren wegens de hoge premies. Is dit wel verstandig? Wij kijken graag samen met jou of het noodzakelijk is om een (tijdelijke) arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten en welke kaders daarbij van belang zijn.
Stoppen met werken
Waar het oprichten van een bedrijf in een mum van tijd geregeld is, kan het beëindigen daarvan een stuk langer duren. Zeker wanneer je niet alleen onderneemt. Heb je wel eens nagedacht hoe de waarde van de onderneming dient te worden bepaald wanneer jij jouw aandeel wil overdragen aan je mede-ondernemer of een derde?

Ben je op de hoogte van de bedrijfsopvolgingsregeling? Dit is een fiscaal gunstige regeling voor het overdragen van de onderneming aan jouw kind(eren) of een ‘kroonprins(es)’. Maar let op! Hiervoor is een goede voorbereiding vereist. Al is het maar om te zorgen dat je in de juiste rechtsvorm zit.
Echtscheiding
Wanneer je in de onverhoopte situatie van scheiden terechtkomt, heeft dit naast emotionele effecten ook een zakelijk effect. Het is belangrijk om te weten op welke voorwaarde je gehuwd bent en wat dit betekent voor de continuïteit van de onderneming. En had er niet al een keer een tussentijdse afrekening huwelijkse voorwaarden moeten worden gemaakt? Mocht het zo zijn dat de waarde van jouw onderneming deels toekomt aan jouw ex-partner, hoe verloopt dan de verdeling? Waar haal je het geld vandaan? Hoe zit het met opgebouwde pensioenrechten?

Is het tijd om jouw nachtrust te verbeteren of om te voorkomen dat je die ooit krijgt rondom deze onderwerpen? Of wil je gewoon eens weten waar je aan toe bent? Aarzel niet om in een vrijblijvend gesprek nadere toelichting te vragen.

Geschreven door Bob van Giesen

Meer weten over dit onderwerp?

CONTACT

Stuur ons een bericht

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken? Laat dan een bericht achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact op.