Voor zorgaanbieders die op 1 januari 2022 al zorgaanbieder waren gaat dit in veel gevallen automatisch. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel is namelijk gekoppeld aan het zorgaanbiedersportaal. Stond je dus voor 1 januari 2022 met de juiste SBI-code geregistreerd bij de KvK dan kom je automatisch in het zorgaanbiedersportaal.
Was je op 1 januari 2022 nog geen zorgaanbieder met KvK inschrijving en sta je dus niet in het zorgaanbiedersportaal? Regel je registratie dan voor 1 juli 2022. Wanneer een bestaande zorgaanbieder zich niet meldt voor 1 juli 2022 kan de IGJ een boete opleggen van maximaal € 21.750. Het is onbekend hoe streng IGJ zal handhaven, maar het is beter dit niet af te wachten. Het regelen van de inschrijving is namelijk gemakkelijk te realiseren.
Inschrijven van bestaande zorgaanbieders in het zorgaanbiedersportaal gaat via een inschrijving bij de KvK (nieuwe aanbieders moeten zich melden bij CIBG). Als bestaande zorgaanbieder moet je dus je onderneming inschrijven bij de KvK. Hiervoor kun je via de site van de KvK een formulier invullen en vervolgens dien je bij de KvK langs te gaan. Het is belangrijk dat je bij de KvK een goede omschrijving van je activiteiten aangeeft zodat je een juiste SBI-code krijgt. Dit is namelijk nodig om in het zorgaanbiedersportaal te komen, maar ook om btw-verplichtingen te voorkomen. De KvK geeft namelijk de inschrijving door aan de Belastingdienst en bij een verkeerde SBI-code kan de Belastingdienst BTW plicht stellen. Inschrijven van je onderneming kan met terugwerkende kracht.
Wij hebben 2 medisch specialisten die vroeger in een maatschap zaten op deze wijze geadviseerd. Zij hebben zich ingeschreven als ondernemer in de medische sector vanaf 1 januari 2022. Binnen een paar dagen stonden ze in het zorgaanbiedersportaal. Vervolgens hebben zij geen problemen gehad met de Belastingdienst.