Zorgaanbieders die vergoedingen ontvangen uit de Zvw, Wlz of een VWS-subsidie, moeten hun jaarrekening 2024 uiterlijk 31 mei 2025 deponeren bij CIBG. Ook onderaannemers moeten aan deze verplichting voldoen.
Alleen zzp’ers die via een eenmanszaak werken, maten van een maatschap, medisch specialisten die verbonden zijn aan een Medisch Specialistisch Bedrijf, zorgaanbieders die uitsluitend gelden vanuit de WMO krijgen of zorgaanbieders die uitsluitend zorg leveren die vanuit het aanvullende pakket van de Zvw zijn vrijgesteld. Alle andere zorgaanbieders moeten dus aan de jaarverantwoordingsplicht voldoen.
Hierbij maakt het uit of je een micro zorgaanbieder, een kleine zorgaanbieder of een middelgrote zorgaanbieder bent. Deze laatste categorie komt in onze portefeuille niet voor en laten we verder buiten beschouwing.
Micro zorgaanbieders hoeven alleen een beperkte balans en beperkte winst- en verliesrekening aan te leveren aangevuld met drie vragen over de identiteit, het aantal medewerkers en het aantal patiënten. Het setje aan rapportage informatie wordt aangevuld met een bestuursverklaring. Deze maak je door een vinkje te zetten in de digitale omgeving. Hiermee bevestig je dat je alles naar waarheid hebt ingevuld. Voor micro BV’s is alle informatie openbaar. Voor micro maatschappen, VOF’s en eenmanszaken (met personeel) is alleen de bestuursverklaring openbaar. De jaarrekening en de vragenlijsten van deze categorie micro zorgaanbieders wordt echter wel verspreid door CIBG aan diverse instanties. Dus ook hier geldt wat ons betreft het adagium: alleen rapporteren wat wettelijk verplicht is.
Kleine zorgbieders moeten veel meer aanleveren. De balans, winst- en verliesrekening en vragenlijst zijn een stuk uitgebreider en de jaarrekening moet voorzien zijn van toelichting. Voor alle kleine zorgaanbieders geldt dat alles openbaar wordt gemaakt.
Aanlevering gaat via DigiMV. Hiervoor heb je eHerkenning nodig, minimaal EH2+.
Hoe ondersteunen wij?
Wij hebben voor alle typen zorgaanbieders een model jaarrekening gemaakt die wij naast de jaarrekening, zoals je van ons gewend bent, aangeleverd krijgt. Deze modellen zijn gebaseerd op de minimale set aan eisen die van toepassing zijn. Er is dus niet meer informatie opgenomen dan minimaal nodig is en wanneer de jaarrekening openbaar gemaakt wordt, wordt er niet meer openbaar gemaakt dan strikt noodzakelijk is.
Daarnaast hebben we voor alle typen zorgaanbieders de vragenlijsten op ons netvlies staan. Voor de micro zorgaanbieders leveren wij de vragen en antwoorden aan voor zover wij die weten. Dit helpt je straks bij het juist en efficiënt invullen van de vragenlijsten.
Tenslotte hebben wij de planning zo ingericht dat al onze klanten die het betreft ruim voor 31 mei hun aan te leveren jaarrekening ontvangen. Dit betekent dat soms eerder dan gebruikelijk je van ons een mail krijgt om de informatie aan te leveren.
Wat kan/moet jij doen?
Om tijdige aanlevering van de jaarverantwoording mogelijk te maken, is het van belang om tijdig en volledig de gevraagde informatie aan te leveren en tijdig op te vragen.
Iedere zorgaanbieder die volgens de NZa moet voldoen aan de openbare jaarverantwoording heeft een eerste brief ontvangen van het CIBG. Een voorbeeld van deze brief vind je hier. In deze brief is relevante informatie opgenomen. Graag ontvangen wij deze brief zodat wij kunnen vaststellen of je terecht moet voldoen aan de jaarverantwoording zorg. Wanneer dit niet het geval is, kan dit tijdig gemeld worden bij de NZa. Je kunt de brief die je van CIBG ontvangen hebt, sturen naar je vaste contactpersoon (Marthijn of Ries). Zij geven daarna feedback.
Tenslotte en zeker niet onbelangrijk is het tijdig regelen van eHerkenning voor zover je dat nog niet hebt. Je hebt minimaal eHerkenning niveau EH2+ nodig. Het aanvragen kost best wat tijd, dus start tijdig.
En als het toch niet lukt? Bij de NZa mag (bij een bijzondere omstandigheid) uitstel voor het indienen van de jaarverantwoording aangevraagd worden. Recent heeft de NZa bekend gemaakt dat voor zorgaanbieders die nu voor het eerst hun jaarrekening openbaar moeten maken dit als bijzondere omstandigheid geldt. Uitstel moet voor 31 maart 2025 aangevraagd worden via een formulier. Wij zien dit als een uiterste redmiddel als medio maart blijkt dat 31 mei niet haalbaar is. Als het aan ons ligt, zullen wij je benaderen en in overleg uitstel aanvragen. Als het aan jou ligt dan kun je in overleg met ons zelf uitstel aanvragen. Echter, laten we proberen met zijn allen alle jaarrekeningen voor 31 mei aangeleverd te hebben. Volgend jaar is de bijzondere omstandigheid niet meer aanwezig. Dus dit jaar is een goede oefening.