Met ingang van verslagjaar 2022 moesten vrijwel alle zorgaanbieders hun jaarrekening openbaar maken bij CIBG. Een aantal zorgaanbieders waren dat al gewend, maar voor veel bestaande zorgaanbieders was dit een nieuw fenomeen. Gelukkig heeft de toenmalige Minister Helder voor deze laatste categorie zorgaanbieders een pauzeknop ingelast. Hierdoor werden bestaande zorgaanbieders waarvoor de jaarverantwoording nieuw was, vrijgesteld van het openbaar maken van de jaarverantwoordingen 2022 en 2023.
Er was echter sprake van een pauze, dus geen afstel én 2024 is bijna voorbij. Hoe nu verder?
Ondertussen is door diverse brancheorganisaties vanuit de zorg en accountancy druk op de politiek uitgeoefend om de onevenredige hoge administratieve lastenverhoging van de jaarlijkse jaarverantwoording te verlagen. Niet zonder succes.
Voor micro-zorgaanbieders is een verlicht regime voor de jaarverantwoording opgetuigd en in sommige gevallen wordt een groot gedeelte van de jaarverantwoording niet openbaar gemaakt. In dit artikel wil ik je daar graag over informeren.
Eerst even terug naar de jaarverantwoording. Waar bestaat deze ook alweer uit? Deze bestaat uit een financieel gedeelte (de jaarrekening) en een niet financieel gedeelte (de vragenlijsten). Voor beide onderdelen zijn nu voor micro-zorgaanbieders vrijstellingen en vereenvoudigingen aangebracht.
Vervolgens wordt dan de vraag ‘ben ik een micro-zorgaanbieder?’ interessant. Dit ben je als de jaarrekening aan twee van de drie volgende kenmerken voldoet:
- Omzet minder dan € 900.000
- Balanstotaal minder dan € 450.000
- Aantal werknemers minder dan 10 fte
Het maakt hierbij niet uit of de onderneming zorg verleent vanuit een B.V., maatschap of eenmanszaak. Voldoe je niet aan twee van de drie criteria? Dan ben je minimaal een kleine zorgaanbieder en zijn er (vrijwel) geen vrijstellingen of vereenvoudigingen in de jaarverantwoording.
Waaruit bestaan de vereenvoudigingen voor een micro-zorgaanbieder?
De jaarrekening bestaat voor een micro-zorgaanbieder alleen uit een balans en winst- en verliesrekening op hoofdlijnen. De toelichting op beiden ontbreekt. Dus de informatie die openbaar gemaakt moet worden, is zeer beperkt. Bij een kleine zorgaanbieder, niet zijnde een eenmanszaak met medewerkers al dan niet in loondienst, zijn de balans en winst- en verliesrekening veel gedetailleerder. Bovendien moeten beiden worden toegelicht. De kleine zorgaanbieder, die zijn onderneming uitoefent via een eenmanszaak en medewerkers heeft (al dan niet in loondienst) hoeft geen balans en winst- en verliesrekening op te stellen, maar moet zes kengetallen openbaar maken.
Daarnaast is de vragenlijst voor micro-zorgaanbieders zeer beperkt en niet openbaar. Sommige antwoorden worden automatisch vanuit de KvK ingevuld. Het is dus wel zaak dat de gegevens bij de KvK juist staan. De vragenlijst bestaat uit drie vragen. De eerste vraag betreft de organisatiegegevens, de tweede vraag gaat over het aantal zorgverleners en derde vraag gaat over het aantal unieke patiënten. De vragenlijst voor micro-zorgaanbieders is als bijlage bij dit artikel opgenomen. Hoewel de vragenlijst voor micro-zorgaanbieders niet openbaar gemaakt hoeft te worden moet zij wel aangeleverd worden bij CIBG.
Cruciaal bij de organisatiegegevens is de vraag of de zorgaanbieder gebruik maakt van de vrijstellingen voor een micro-zorgaanbieder of van de vrijstellingen voor een kleine zorgaanbieder. De keuze hier maakt uit hoeveel je verder in moet vullen. Voor micro-zorgaanbieders is dit zeer beperkt, voor kleine zorgaanbieders veel meer en als je groter bent dan klein nog veel meer. Ook staat in dit onderdeel een vraag over de rechtsvorm. Ook hier is een goede keuze essentieel omdat dit m.i. gevolgen heeft voor de jaarrekening die openbaar gemaakt worden (dus door iedereen te raadplegen).
Voor micro-eenmanszaken (met medewerkers al dan niet in loondienst) en micro-personenvennootschappen (waaronder maatschappen) is een vrijstelling voor het openbaar maken van de jaarrekening. Hoewel zij wel verplicht zijn de jaarcijfers op te stellen, hoeven zij deze dus niet openbaar te maken. Dit is zo geregeld omdat anders te veel gegevens openbaar gemaakt worden die te herleiden zijn naar natuurlijke personen (de eigenaar, zoals de huisarts, tandarts, etc.). De financiële gegevens moeten wel bij CIBG aangeleverd worden en die geeft relevante gegevens bijvoorbeeld door aan het Centraal Bureau voor de Statistiek en nog een aantal organisaties.
Uit de nieuwe regeling is mij nog niet duidelijk hoe de aanlevering van financiële en niet-financiële gegevens richting CIBG plaatsvindt voor zover zij niet openbaar gemaakt hoeven te worden. Ik vermoed dat alle zorgaanbieders die in principe hun jaarverantwoording zorg moeten opstellen (zie enkele uitzonderingen hieronder), voor 1 juni 2025 hun gegevens over 2024 via DigiMV aan moeten leveren aan het CIBG en dat op grond van beantwoording van de niet-financiële vragen, gegevens al dan niet openbaar gemaakt worden. Maar mogelijk heeft CIBG daar iets anders op bedacht.
Micro-zorgaanbieders, ongeacht de vrijstellingen die ze eventueel hebben, moeten altijd wel een bestuursverklaring openbaar maken. In deze bestuursverklaring staat dat de jaarverantwoording naar waarheid en volledig openbaar is gemaakt dan wel aan de Minister is voorgelegd. Deze verklaring kan tot op heden openbaar gemaakt worden door een ‘vinkje’ te zetten op een voorgedrukt veld binnen DigiMV. De bestuursverklaring is als bijlage toegevoegd.
Omdat de bestuursverklaring sowieso openbaar gemaakt moet worden (behalve voor de zorgaanbieders waarvoor de jaarverantwoording zorg niet van toepassing is, zie hieronder) moet de zorgaanbieder tijdig beschikking hebben over E-herkenning.
Tenslotte goed om even in herinnering te brengen dat sommige zorgaanbieders sowieso geheel vrijgesteld zijn voor de jaarverantwoording CIBG. Dit betreft:
- Zorgaanbieders die geen vergoedingen ontvangen vanuit de Zvw, Wlz of subsidie VWS
- Een voorbeeld hiervan is een zorgaanbieder die uitsluitend zorg verleent die wordt gefinancierd vanuit de Wmo.
- Een ander voorbeeld is een zorgaanbieder die uitsluitend zorg verleent die gefinancierd wordt vanuit het aanvullende pakket van de Zvw.
- Eenmanszaken zonder medewerkers al dan niet in loondienst (dus ZZP’ers die werken vanuit een eenmanszaak)
- Leden van maatschappen
- Medisch specialisten verbonden aan een Medisch Specialistisch Bedrijf.
Hoe nu verder? Wij zijn van plan om de jaarverantwoording 2024 van micro-zorgaanbieders in de maanden januari en februari 2025 te maken en met de desbetreffende cliënten te delen. Deze categorie wordt tijdig geïnformeerd als bepaalde zaken hiervoor aangeleverd moeten worden. Vervolgens zijn de kleine zorgaanbieders aan de beurt. Wij denken hier t/m 31 mei 2025 mee bezig te zijn. Vervolgens pakken we na 31 mei 2025 het jaarwerk en de aangiften van de micro-zorgbieders en overige cliënten weer op en ronden die af zoals gebruikelijk.
Bijlage ‘vragenlijst micro-zorgaanbieders’ is hier te downloaden.