Een kind krijgen in 2024 is flink voordeliger dan in 2025

Een kind krijgen in 2024 of 2025 gaat financieel behoorlijk schelen als gevolg van de afschaffing van de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK). Dit verschil kan oplopen na twaalf jaar tot € 30.000.
De overgang is abrupt: in de nacht van 31 december 2024 en 1 januari 2025 verdwijnt de regeling voor nieuwe gevallen. De Tweede Kamer is bezorgd over de grote verschillen die ontstaan. Geboorteplanning ligt op de loer. Het verschil kan na twaalf jaar oplopen tot € 30.000. Wie voor 1 juli 2024 nog een baby krijgt, heeft over het hele jaar recht op de korting. Daarna geldt die pas over het volgende belastingjaar. Dat kan nog eens € 2500 schelen.
De coalitiepartijen en met name de VVD willen vasthouden aan de afspraken die erover zijn gemaakt in het coalitieakkoord. Een mogelijke oplossing is het afbouwen van de regeling zodat het belastingvoordeel geleidelijk minder groot wordt gemaakt. Maar dat kost geld want de afschaffing van het belastingvoordeel scheelt de overheid € 1,7 miljard per jaar. Kamerlid Omtzigt roept in een motie op het kabinet op alsnog de combinatiekorting geleidelijk te gaan afbouwen. De stemming is (waarschijnlijk) volgende week.
Bron: FD en Parool, 1 november 2022

Meer weten over dit onderwerp?

CONTACT

Stuur ons een bericht

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken? Laat dan een bericht achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact op.